De eigen reis was iets waar veel SaSsers, waaronder ik, al lang naar uitkeken. Ik zat in het eerste groepje samen met Albertine, Antoine, Lisabeth, Maura en Thomas A. Onze begeleider was Marion. Ik was heel erg blij met dit groepje en ook met de begeleider. Wij mochten lekker als eersten aan land en pakten ook nadat we een aantal simkaartjes hadden gekocht de eerste bus op weg naar Panama Stad! Wij konden met wat hulp een hotel in Panama met korting boeken en iedereen was er heel erg blij mee. We hadden ontbijt inbegrepen, een zwembad op een dakterras en misschien wel de meest comfortabele bedden van de afgelopen 3 maanden. Toen we daar aankwamen hebben we vooral gebeld met ouders en vrienden en een beetje gezwommen. Die avond hebben we in een restaurantje gegeten en besproken wat we de volgende dag gingen doen. We hadden besloten om naar het beroemde Panama kanaal te gaan. Alleen liepen we teleurstelling tegemoet. Entree kostte namelijk geld, teveel voor ons budget. Na eventjes proberen om een andere ingang te vinden besloten we maar om terug te gaan. Alleen liepen we op dat moment langs een brandweerkazerne waar een basket hing, ik en een mede-SaSser besloten om te vragen of we mochten basketballen en het mocht! Na een tijdje raakten we in gesprek en kregen we zelfs een rondleiding door de kazerne! We mochten als hoogtepuntje zelfs nog allemaal een brandweerpak aan proberen! Daarna gingen we terug naar het busstation waar een erg groot winkelcentrum was. We besloten daar te lunchen en toen hebben we daar twee uur rondgewandeld. Daarna gingen we op weg naar het oude centrum. Daar hebben we uiteindelijk niet heel veel gezien maar we zijn wel naar een skybar geweest. We vroegen of we even het uitzicht mochten bewonderen en het mocht, yes! Ik en dezelfde SaSser als bij de brandweer zijn aan de praat geraakt met wat bartenders en we besloten met de groep een aantal alcohol vrije Mojitos te bestellen. De mensen waren erg aardig, de Mojitos waren heerlijk en het uitzicht was prachtig. Na op de terugweg nog even naar een mini-markt geweest te zijn voor snacks was het toch echt tijd om terug naar het hotel te gaan. We hebben om twaalf uur s’nachts nog even een duik genomen en toen gingen we slapen. De volgende dag zou een lange dag worden, na even genoten te hebben van het gratis ontbijt met oneindige pannenkoeken gingen we met de bus naar Santa Catalina. We moesten een paar keer overstappen en de hele rit duurde uren maar uiteindelijk, om 7 uur s’avonds, kwamen we aan. Toen kwam alleen het probleem van het vinden van een slaapplek. Na even zoeken kwamen we uiteindelijk bij het Oceans hostel om de hoek van het strand waar we wilden gaan surfen de volgende dag. Alleen bleek daar wel al een groepje te slapen, ach ja. Uiteindelijk hebben we met hen nog een heerlijke brownie sorbet gegeten. De dag daarna was een dag waar ons groepje naar uitkeek, surfen in de Pacific! We hadden 3 boards gehuurd zodat we door konden wisselen en ik heb een mede-SaSser uitleg gegeven en het een beetje geleerd. Ik was namelijk de enige van ons groepje met veel ervaring in surfen. Na een lange maar geweldige dag gingen we weer terug naar ons hostel. De dag daarna beloofde zwaar te worden. We moesten om 5:00 uur opstaan zodat we de bus konden halen. We hadden om 5:45 afgesproken met de eigenaar van het hostel, hij zou ons namelijk een lift geven in zijn pick-up! Om 6:00 stonden we bij de bushalte, iedereen nog half aan het slapen stommelden we de bus in en vielen de meesten (waaronder ik) in slaap. Na nog een lange busrit kwamen we aan in David, waar we 1 nacht zouden overnachten voordat we door gingen naar Bocas del Toro. Toen we in Bocas aankwamen hadden we voor de tweede keer een slaapplek met een paar van de geweldigste bedden waar we ooit in hadden geslapen. De eerste dag dat we daar waren hebben we alleen maar een beetje rondgelopen overdag en gegeten in een heerlijk restaurantje. In de avond was er wel iets super leuks, ons hostel hield namelijk een feest en wij mochten daar gratis en voor niks naar binnen! Er is veel gedanst, gelachen en gekletst. De dag daarna hebben we niet veel gedaan behalve nog een, dit keer minder leuk, feestje bij ons hostel. Daarna was de laatste dag van de eigen reis.. we hebben fietsen gehuurd en we zijn gaan fietsen naar een strandje waar we een tijd hebben doorgebracht.