29 januari–25 februari

De afgelopen vier weken waren erg leuk. In Bocas del Toro hebben we nog vrije tijd gehad voordat we door naar Cuba gingen. Dat was voor mij erg nodig. Ik had namelijk lang niet genoeg inkopen gedaan voor de komende reis naar Cuba! Dus nadat we nog even veel te veel eten hadden gekocht, gingen we door naar Cuba, een locatie waar veel leerlingen zich al erg lang op verheugd hadden.Daar zouden we namelijk nog een eigen reis hebben! Maar voordat dat zover was, moesten we eerst Cuba in zien te komen. Het was tijd voor de beruchte Cubaschoonmaak… In Cuba zijn ze namelijk heel streng op schepen die binnenkomen. Ze komen eerst aan boord om te checken hoe alles eruitziet en daarna zelfs met drugshonden om te kijken of we niks smokkelden. Nadat we waren goedgekeurd, was het tijd voor de tweede en laatste huttenwissel. Van hut 5 ben ik nu naar hut 10 verhuisd. Een ruimere hut dan eerst! We moesten sollicitatiebrieven schrijven voor de scheepsovername die na Cuba zou plaatsvinden en de eigen-reisgroepjes werden bekendgemaakt.Na het hele gebeuren met de huttenwissel was het tijd voor de eigen reis Cuba. Na afloop hiervan gingen we door naar Bermuda, het cruisen in de Caraïben was voorbij. De zee zou heftiger worden, de wind sterker en de temperatuur lager. We gaan weer echt zeilen!

Eigen reis Cuba:

Deze eigen reis was iets waar veel SaS’ers naar uitkeken, door sommigen zelfs meer dan naar de eigen reis in Panama. Ik had wederom een heel leuk groepje, lucky me! Ik zat met Tobias E, Lara,Tinke, Lianne en Elisa, met als begeleider onze eerste stuurman Jehanne! Kan toch niet beter? We begonnen in Cienfuegos. Vanaf daar moesten we het zelf uitvogelen, zolang we een week later maar weer terug op dezelfde plek zouden zijn. Ons groepje wilde eerst naar Matanzas gaan, maar dat bleek een moeilijke opgave te zijn. Na uren en uren van proberen te liften, bussen te vinden of taxi’s aan te spreken besloten we het op te geven en naar Havana te gaan, de beroemde hoofdstad. Het was drie tot vier uur met de taxi en het uitzicht was simpelweg spectaculair: groene velden met paarden, tropische palmbomen en zandweggetjes aan de zijkant van de straat, elk met een eigen avontuur erachter. Na een paar uur rijden kwamen we dan echt aan in Havana. We stopten schuin tegenover het prachtige parlementsgebouw en moesten toen op zoek naar een slaapplek. Hotels en hostels zijn niet echt een optie in Cuba dus onze beste kans was een zogeheten Casa Particular, mensen die hun huis verhuren. Gelukkig was zo’n casa een stuk makkelijker te vinden dan een taxi naar Matanzas, want precies waar we werden afgezet, konden we een super-de-luxe casa krijgen voor maar 80 CUC (munteenheid van Cuba) per nacht voor iedereen. Nou, wat wil je nog meer? Nadat we alle backpacks binnen hadden achtergelaten, was het etenstijd. Pizza’s voor één CUC per stuk! Een koopje! Die avond besloten we unaniem uit te gaan in het verrassend levendige Havana.Het duurde niet lang voordat we een dakterras hadden gevonden om op te feesten. We zagen iedereen salsa dansen en waren stomverbaasd. Hoe konden die mensen dit? Sommigen deden een halve poging maar uiteindelijk gaven we het op en besloten wat non-alcoholische cocktails te bestellen. Daarna gingen we weer terug naar onze casa om even te chillen.De volgende dag gingen we chillen in Havana: shoppen, rondwandelen en gewoon de toerist uithangen. Die avond besloten we terug te gaan naar het dakterras waar we vorige avond ook waren en tot onze verbazing kwamen we een ander groepje tegen! Opnieuw probeerden mensen te dansen, maar we vielen in het niet vergeleken met de professionals om ons heen, dit keer kwamen er wel hilarische filmpjes uit. Toen we terugkwamen was het laat en iedereen viel al gauw in slaap.

De dag daarna zouden we gaan vertrekken. Na weer even moeilijk doen met taxi’s waren we op weg naar Viñales, een van de meest “typische” Cubaanse plaatsjes. Er waren heel veel paarden,tabaksplantages en er was elke avond wel een feest! Toen we aankwamen was het Valentijnsdag en dat was te merken: die avond was er een groot feest waar veel Cubanen erg intiem aan het dansen waren. We zijn erg veel groepjes die avond tegengekomen en toen we terug bij onze casa aankwamen was iedereen uitgeput van het dansen.De tweede dag in Viñales gingen we hiken. We zouden een 3,5 uur lange wandeltour door de natuur van Cuba maken. We zijn langs een grot geweest, hebben over zandpaadjes gewandeld en zijn naar een tabaksplantage geweest. Toen we terugkwamen, gingen we lunchen en chillen in het stadje. Die avond was er weer een feest en wij gingen er, uiteraard, weer heen. Na veel gedanst te hebben gingen we wel iets eerder terug naar onze casa. Een mede-SaS’er en ik voelden ons namelijk niet heel goed. Dat werd gelukkig snel opgelost met vier bakken ijs! Na een goede nacht slaap was het tijd voor de dag waar zes van de zeven van ons groepje op had gewacht. Paardrijden! We waren bang dat we niet zouden kunnen gaan paardrijden aangezien één van onze groepsleden allergisch was voor paarden. Gelukkig konden we dit oplossen door een gemixte tour te doen: twee fietsen en vijf paarden. Eerst zouden we moeten doorwisselen, maar toen we erachter kwamen dat nóg iemand uit ons groepje allergisch was, was dat niet meer nodig.Na 2,5 uur te hebben gegaloppeerd moesten we helaas weer afstijgen. De twee ongelukkigen werden wel weer opgevrolijkt. Die middag kregen we namelijk salsa-les! Om eerlijk te zijn:ik deed het minder slecht dan verwacht! Die avond was er helaas geen feest, maar een nachtje rust kon ook geen kwaad. Die dag daarna werd namelijk een lange reisdag.Eerst gingen we naar Havana, en daarna naar Playa Larga! Een plek waarvan we hoopten dat we niemand zouden tegenkomen. Playa Larga was GEWELDIG: een prachtig strand, rustig, aardige mensen en een spotgoedkope casa! Toen we daar aankwamen, hebben we niet veel gedaan behalve het dorpje ontdekken en… EEN ANDER GROEPJE TEGENKOMEN!! Het was de enige plek waarvan we de hoop hadden dat we geen ander groepje zouden tegenkomen, maar het tegendeel was waar.Gelukkig zouden wij een dag langer blijven dan zij. Die dag daarna was waarschijnlijk de beste dag van de hele eigen reis. Iemand was namelijk jarig! We hadden nog wat extra geld over(dachten we, dat bleek later een rekenfout te zijn) en hadden de dag daarvoor een taart voor de jarige job besteld.Wat we niet hadden verwacht, was dat we bij het ontbijt, dat we bij onze casa hadden besteld ook een taart zouden krijgen! Alleen wilden wede verrassing niet verpesten dus bleef het een geheim.We gingen naar het strand en bleven daar de hele middag chillen, non-alcoholische cocktails drinken en zwemmen. Toen het tijd was voor het avondeten moesten twee groepsgenoten nog “iets vragen” bij het restaurantje waar we de taart hadden besteld. Maar wat bleek? We kregen precies dezelfde taart als die ochtend, alleen dan in plaats van blauw was deze knalroze! We liepen met z’n drieën achter de jarige en twee anderen aan. We gingen uit eten bij een best luxe restaurant en als toetje hadden we taart! Die dag daarna was het helaas tijd om weer aan boord te gaan. Na nog even van het internetgebruikte hebben gemaakt en wat souvenirtjes gekocht te hebben, stapten we weer in de bijboot.